Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-08@20:19:45 GMT

تاثیرپذیری ویژگی‌های رفتاری از شرایط اجتماعی

تاریخ انتشار: ۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۱۳۴۲۴

تاثیرپذیری ویژگی‌های رفتاری از شرایط اجتماعی

تهران- ایرنا- نتایج یک مطالعه جدید نشان داد که برخی افراد در مواجهه با شرایط مختلف، اصول اخلاقی خود را متناسب با منافعی که دارند تغییر می‌دهند.

به گزارش روز دوشنبه گروه علمی ایرنا از پایگاه اینترنتی «مدیکال اکسپرس»، وقتی پای گرفتن تصمیمات اخلاقی در میان باشد، معمولاً قاعده طلایی «هر چه برای خود نمی‌پسندی برای دیگری مپسند» را مدنظر قرار می‌دهیم اما مطالعات جدید پژوهشگران دانشگاه رادبود هلند و دارتموث کالج آمریکا بر روی تصمیم‌گیری اخلاقی و همکاری نشان داد که برخی افراد، بسته به شرایط ، اصول اخلاقی خود را تغییر می‌دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


یافته‌های اخیر پژوهشگران در این زمینه، تحقیقات پیشین در حوزه‌های اقتصاد، روانشناسی و علم عصب‌شناسی که معمولا برپایه این قاعده استوار است که افراد براساس یک اصل اخلاقی ثابت رفتار می‌کنند را به چالش می‌کشد.
محققان برای بررسی تصمیم‌گیری اخلاقی در بستر یک رابطه بده بستانی، یک بازی اعتماد را طراحی کرده و از تصمیمات شرکت‌کنندگان در این بازی، راهبرد اخلاقی هر فرد را استخراج کردند. با تکیه بر این روش، راهبرد اخلاقی هر فرد در دسته‌های نابرابری گریزی (inequity aversion)، تقصیرگریزی (guilt aversion، طمع یا فرصت‌طلبی اخلاقی طبقه‌بندی شد. پژوهشگران همچنین یک الگوی محاسباتی طراحی کردند که با استفاده از رفتار افراد در بازی، فعالیت‌های مغزی مرتبط با هرکدام از این راهبردهای اخلاقی را بررسی می‌کرد.
یافته‌های این پژوهش نشان داد که راهبردهای نابرابری گریزی و تقصیرگریزی هرکدام فعالیت‌های مغزی منحصربه‌فرد خود را دارند و در شرکت‌کنندگانی که از لحاظ اخلاقی فرصت‌طلب هستند، الگوهای مغزی بسته به شرایط مختلف میان این دو راهبرد تغییر می‌کند.
جروئن وان بار از مؤلفان اصلی این پژوهش می‌گوید: «بررسی‌های ما نشان می‌دهد که افراد در مورد رفتار اخلاقی، همیشه از قاعده طلایی تبعیت نمی‌کنند. اگرچه اکثر افراد تا حدودی به دیگران اهمیت می‌دهند دیگران از لحاظ اخلاقی حزب باد هستند، به این معنا که در عین آن‌که دوست دارند اخلاقی به نظر برسند، می‌خواهند نفع خود را به حداکثر برسانند.»
به گفته لوک چنگ استادیار علوم مغز و روانشناسی دارتموث کالج، «از آن جایی که شرایط روزانه ما نسبتاً ثابت است، ممکن است در زندگی روزمره چندان متوجه این امر نباشیم که اخلاقیات ما نسبت به شرایط متغیر است. با این وجود، در شرایط جدید می‌بینیم که اصول اخلاقی که فکر می‌کردیم همیشه از آن‌ها پیروی خواهیم کرد، کاملاً انعطاف‌پذیر هستند. با فکر کردن به این‌که اخلاقیات ما در شرایط جدیدی چون جنگ تا چه اندازه امکان تغییر دارد، به عواقب سنگین چنین چیزی پی خواهیم برد.»
گزارش جزئیات این مطالعات در مجله NatureCommunictions منتشر شده است.
علمی**9418** 1055

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي اصول اخلاقي شرايط اجتماعي روانشناسي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۱۳۴۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تلقین، خاطرات را تغییر می‌دهد!/ اثر تصویرسازی ذهنی بر حافظه

تاکنون به این نکته توجه کرده‌اید که خاطرات لحظات احساسی‌تان چقدر پررنگ و واضح در ذهنتان نقش بسته است؟ این موضوع از نظر علمی اثبات شده است و به نحوی است که خاطرات ثبت شده در لحظات عاطفی، چه شیرین باشند و چه تلخ، از دیگر خاطرات ماندگارتر هستند و همچنین قابلیت تحریف بیشتری هم دارند.

تحقیقات نشان می‌دهند که خاطرات در گذر زمان می‌توانند تحریف شوند. این تحریفات در بسیاری از مواقع می‌توانند ناشی از تلقین‌های ذهنی باشند. احساسات نقش زیادی در شکل‌گیری حافظه دارند اما می‌توانند در مقابل میزان تحریف‌پذیری خاطرات را افزایش دهند.

در سال ۲۰۱۴، مطالعه ای درمورد تاثیر تلقین بر حافظه و به وجود آوردن خاطرات کاذب صورت گرفت که در ادامه این مطلب آن را بررسی می‌کنیم.

موضوع مطالعه این تحقیق، مقایسه نیروی احساسات و قدرت تلقین بر تغییر ساختار حافظه است. در آزمایش‌های عملی، به شرکت‌کنندگان تصاویری نمایش و پس از آن توضیحاتی شرح داده شد.  بعد از این مراحل، برای بررسی نتایج و مقایسه آن‌ها با یکدیگر، از شرکت‌کنندگان درباره احساساتشان درمورد دیده‌ها و شنیده‌ها سوالاتی پرسیده شد. محققان درباره پاسخ‌ها چنین می‌گویند: جواب شرکت کننده‌ها با برانگیختگی احساسی همراه بود. به شکلی که نسبت به دیده‌ها و شنیده‌هایشان، بسیار شدیدتر واکنش نشان دادند و این موضوع به دلیل تاثیر متقابلی است که تلقین و داستان‌سازی ذهنی بر فرآیند شکل گیری خاطرات می‌گذارد.

این تحقیق نشان داده است که افراد با تصویرسازی کردن، بخش زیادی از حافظه را تشکیل می‌دهند؛ به صورتی که ممکن است فرد با موضوعی برخورد مستقیم و حقیقی نداشته باشد اما با تصور آن موقعیت، تصویر مجازی را در ذهن خود بسازد و آن را پرورش دهد.

این مسئله در مواقعی مثل مواجهه با ترس و اضطراب می‌تواند شدیدتر بروز کند. هنگامی که یک فرد در موقعیت ترس قرار می‌گیرد، بیشتر از شرایط محیطی، نسبت به خاطر ذهن و تصوراتش آشفته می‌شود.

مطالعات نشان می‌دهند که تاثیر تلقین و تصویرسازی بر خاطرات عاطفی منفی بیشتر است. در این راستا می‌توان به مثال موقعیت وحشت‌زا که به اشاره شد استناد کرد.

به طور کلی این تحقیق سعی در اثبات قدرت و اثرگذاری تلقین و تصویرسازی‌های ذهنی خصوصا درمورد خاطرات عاطفی دارد.

منبع: CogBlog

ترجمه: تکتم شریفی نژاد خبرنگار تحریریه جوان قدس

دیگر خبرها

  • هر روز قهوه بخوریم یا نه؟
  • افرادی که در کودکی محبت ندیده‌اند، این ۷ ویژگی را دارند
  • سیاهچاله‌ای به نام اینستاگرام؛ بستر شکل‌گیری جرایم اخلاقی
  • پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی یکی از مسایل مهم و محوری در ایلام است
  • سیاهچاله‌ای به نام اینستاگرام
  • بازگشت شفاف قبل از مرگ!
  • افرادی که در کودکی محبت ندیده اند این ۷ ویژگی را دارند
  • چه اسم و فامیلی را می‌توان تغییر داد؟
  • تلقین، خاطرات را تغییر می‌دهد!/ اثر تصویرسازی ذهنی بر حافظه
  • سیگار کشیدن چگونه به قلب آسیب وارد می‌کند؟