Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-08@09:29:25 GMT

فراکسیون ها؛ متضمن بازی قاعده مند سیاسی در مجلس

تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۵۱۵۷۸۸

فراکسیون ها؛ متضمن بازی قاعده مند سیاسی در مجلس

به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، انتخاب هیات رییسه مجلس دهم شورای اسلامی برای سال دوم، روز گذشته 10 خرداد به دور از حاشیه ها و شایعه هایی که در روزهای گذشته در رسانه ها مطرح شده بود برگزار شد و تقریبا ترکیب هیات رییسه قبلی با تغییراتی اندک هیات رییسه سال دوم مجلس را تشکیل دادند.
براساس نتایج انتخابات امروز در مجموع از 12 کرسی هیات رییسه، سه کرسی سهم فراکسیون امید و پنج کرسی سهم فراکسیون ولایت و سه کرسی سهم مستقلین شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«علی لاریجانی» رییس مجلس، «مسعود پزشکیان» و «علی مطهری» نایب رییسان مجلس هم در سمت خود ابقا شدند.
این انتخابات در حالی در فضایی آرام و عقلایی برگزار شد که در روزهای گذشته خبرهایی مبنی بر تلاش برخی جریان های سیاسی برای تغییر ترکیب هیات رییسه مجلس مطرح شده بود. برخی از تلاش عده ای برای حذف مطهری از هیات رییسه سخن می گفتند و برخی دیگر از لابی و مداخله گری برخی جریان های سیاسی و .... با این حال تعامل سازنده و کنشگری عقل محور فراکسیون های ولایت، مستقلین و امید در مجلس شورای اسلامی به همه این حاشیه ها پایان داد.
این گزارش به همین بهانه به بررسی کارکرد و نقش فراکسیون ها در افزایش کارآمدی مجلس پرداخته است.

** نهادهایی درون پارلمانی
تشکیل مجلس برای استقرار مردم سالاری و پیاده سازی اصول آن در نظام های مردم سالار امری گریزناپذیر است. مجلس شورای اسلامی برای انجام وظایف اصلی خود در امر قانونگذاری و نظارت، نیازمند تعامل و همکاری سازنده همه نمایندگان خود است. اما ترکیب ناهمگون و متنوع نمایندگان مجلس که پایگاه قومی، مذهبی و اجتماعی مختلفی دارند، ممکن است تکاپوی سیاسی آنان را به پی گیری مطالبات قومی و محلی محدود کند؛ مساله ای که کارایی مجلس را به شدت کاهش خواهد داد.
همچنین نبود نظام حزبی قوی در کشور که کارکرد همه نهادهای سیاسی از جمله مجلس را از خود متاثر می کند، اسباب تشتت آرا در نهاد تقنینی را فراهم می کند. در این فضا ایجاد فراکسیون های کلان و فراگیر به عنوان نهادهایی درون پارلمانی، متشکل از نمایندگانی از پایگاه های اجتماعی متنوع، با محوریت پیگیری بهینه منافع ملی، ضریب توانمندی مجلس در انجام وظایف تقنینی و نظارتی را افزایش می دهد.
اگر فراکسیون ها برای پیگیری بهینه منافع ملی تشکیل شده باشند، می توانند در غیاب نظام حزبی قوی و کارآمد در کشوری چون جمهوری اسلامی بخشی از کارویژه های احزاب به ویژه در مسایل نظارتی را به انجام برسانند. جهت دهی به کنش های جمعی نمایندگان در ارایه طرح و تصویب قوانین هم کارایی مجلس را در امر قانونگذاری افزایش می دهد.
این در حالی است که تشکیل فراکسیون های کوچک و متعدد که به منظور تامین منافع گروهی ایجاد می شوند می تواند در کار مجلس خلل ایجاد کند. چنانکه ایجاد برخی فراکسیون ها بر مبنای منافع گروهی و جناحی در دوره های پیشین مجلس، به جای افزایش ضریب کارآمدی مجلس، زمینه تشتت و ناهمسازی ها میان نمایندگان و گروه های سیاسی را افزایش داد.
مجلس دهم که حاصل انتخاب آگاهانه مردم در انتخابات اسفند 1394 بود، از نظر تقسیم بندی های فراکسیونی قوی عمل کرده است.

**تعامل کارآمد فراکسیون های مجلس دهم در انتخاب هیات رییسه
تغییر ترکیب نمایندگان مجلس دهم و راهیابی نیروهای عقل گرا به مجلس، بسترهای شکل گیری فراکسیون هایی را فراهم آورد که به جای پیگیری منافع گروهی و جناحی، منافع ملی را مبنای تصمیم و عمل خود قرار می دهند و به همین دلیل با یکدیگر ارتباط و تعامل بهتری دارند.
فراکسیون ولایت، امید و مستقلین سه فراکسیون عمده ای هستند که درمجلس دهم نقش آفرینی می کنند. پیشینه شکل گیری دو مورد اول به آغاز به کار مجلس دهم باز می گردد. فراکسیون ولایت در 7 خرداد 1395 به ریاست علی لاریجانی اعلام کرد. فراکسیون امید هم برآمده از فهرست امید بود که توانست در انتخابات اسفند 1394 موفقیت چشمگیری کسب کند. اغلب اعضای این فهرست در 18 اردیبهشت 1395 به ریاست «محمدرضا عارف» فراکسیون امید را تشکیل دادند. پیشینه فراکسیون مستقلین اما به مجلس پنجم باز می گردد. از مجلس پنجم تاکنون این فراکسیون به صورت دوره ای در مجلس فعال بوده است.
انتخاب بی حاشیه هیات رییسه مجلس برای سال دوم نمودی از همکاری و همسازی فراکسیون های بزرگ مجلس دهم در طول یک سال گذشته، بوده است. تبعیت نمایندگان از خرد جمعی، رایزنی های پارلمانی فراکسیون های مجلس در فضایی از تضارب آرا و تفاهم سبب شد هیچ یک از حاشیه های پیش آمده در روزهای گذشته انتخاب هیات رییسه را از خود متاثر نکند. دیدار سه شنبه «محمدرضا عارف»، «کاظم جلالی» و «حمیدرضا حاجی بابایی» به ترتیب روسای سه فراکسیون امید، مستقلین و ولایت با رییس مجلس، اسباب برگزاری هرچه آؤام تر و کم حاشیه تر امروز را فراهم آورد.
راه یابی نیروهای عقل گرا به مجلس موجب شده خانه ملت به عرصه ای برای بازی قاعده مند سیاسی تبدیل شود؛ بازی قاعده مندی که موجب شد از دوازده کرسی هیات رییسه مجلس، سه کرسی سهم فراکسیون امید وپنج کرسی سهم فراکسیون ولایت و سه کرسی سهم مستقلین مجلس شود.
در نتیجه انتخابات امروز در مجلس، لاریجانی از فراکسیون ولایت در جایگاه ریاست، پزشکیان از فراکسیون امید در جایگاه نایب رییس اول، مطهری از فراکسیون امید در جایگاه نایب رییس دوم، «محمدعلی وکیلی» از فراکسیون امید به سمت دبیری، «احمد امیرآبادی فراهانی»،«اکبر رنجبرزاده»، «محمد حسین فرهنگی» و «امیرحسین قاضی زاده هاشمی» از کمیسیون ولایی به سمت دبیری، «غلامرضا کاتب» از کمیسیون مستقلین به سمت دبیری، «محمد آشوری»، «بهروز نعمتی» از فراکسیون مستقلین و «اسدالله عباسی» از فراکسیون ولایی به سمت ناظر در هیات رییسه مجلس منصوب شدند.
پژوهشم**9275**1601**خبرنگار:اعظم حمیدپور**انتشاردهنده:شهناز حسنی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۵۱۵۷۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهادت رئیس هیات تطبیق مصوبات دولت با قوانین درباره قالیباف

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، نشست اعضای هیأت بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین با حضور محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی بعد از ظهر دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ در محل مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

بنابر گزارش خانه ملت، در این نشست محسن اسماعیلی، رئیس هیأت بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین با اشاره به پایان دوره یازدهم مجلس گزارش مختصری از عملکرد هیأت بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین ارایه کرد و گفت: در دوره یازدهم ۴۷۵ جلسه اعم از جلسات عمومی و کارگروه‌ها برگزار شد که ۲۶۹۰ مصوبه مورد بررسی قرار گرفت و بررسی هیچ مصوبه‌ای در این هیأت به تأخیر نیفتاد.

وی یادآور شد: از ۲۶۹۰ مصوبه برای ۷۱۰ مصوبه رأی مقدماتی صادر شد و برخی از این موارد وقتی به دولت ارجاع شد نسبت به رفع اشکال آن اقدام شد، ولی برخی که رفع ایراد نشد، منجر به صدور رأی نهایی از جانب رئیس مجلس شد که مجموعه این موارد که منجر به رأی نهایی شد، به ۳۸۵ مورد رسید و ۲۱۶۱ مورد نیز اصلاً مشکلی نداشت و مورد تأیید قرار گرفت؛ یعنی ۸۰ درصد مصوبات در ابتدا تأیید شده و نهایتا ۱۴ درصد مغایر نهایی داشته‌ایم.

اسماعیلی ضمن تشکر از اعضا و کارشناسان و مشاوران هیأت بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین که با حداقل نفرات و صرف زمان تلاش بسیاری را با دقت صرف کردند، افزود: یکی از اقدامات خوبی که در این دوره صورت گرفت این بود که تمامی مذاکرات انجام شده در هیأت تطبیق از زمان تأسیس به صورت صوت دیجیتال آماده شد و تمامی کاست‌های قدیمی جمع شد و در راستای شفافیت که شعار رئیس و نمایندگان این دوره مجلس بود، آرای رئیس مجلس ضمن اینکه در روزنامه رسمی منتشر می‌شد به صورت کتاب هم منتشر شد.

اسماعیلی تصریح کرد: از سوی دیگر باید شهادت دهم و بارها در جلسات دیگر نیز گفته‌ام که قالیباف حتی یک مورد در دوره‌ای که گذشت، در کار هیأت مداخله نکرد در حالیکه این حق قانونی رئیس مجلس است و هرچه هیأت رأی داد همان ابلاغ شد و این باعث شد که اقتدار هیأت و حرمت قانون حفظ شود.

وی با بیان اینکه تلاش ما این بود که گره‌ای در کار دولت ایجاد نشود گفت: امیدواریم خداوند تلاش همه دوستان را بپذیرد و کارهایی که در هیأت صورت گرفت، سنت حسنه‌ای باشد که حرمت قانون در کشور حفظ شود.

۲۷۲۱۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903926

دیگر خبرها

  •  مسکن کارگری در راه است؟
  • عضو هیات رئیسه : بعضی از نمایندگان کمتر از ۱۰۰ روز در مجلس حضور داشته‌اند
  • رویکرد اصلی دولت حل قاعده‌مند مسئله حقوق و دستمزد است
  • متقاضیان خانه بخوانند / مسکن کارگری به کجا رسید؟
  • خبر خوب به متقاضیان خانه؛ مسکن کارگری در راه است؟
  • کارگران درخواست ابطال افزایش ۳۵ درصدی حقوق را به دیوان عدالت اداری داده اند
  • اختصاص بخشی از ظرفیت مسکن ملی برای کارگران
  • شهادت رئیس هیات تطبیق مصوبات دولت با قوانین درباره قالیباف
  • رهاسازی پسماند‌های بیمارستانی باعث آلودگی زمین‌های کشاورزی می‌شود+ فیلم
  • حال و هوای انتخاباتی در ۱۵ استان